Altijd fiets op maat van je kind zonder er één te kopen
Decathlon lanceert nu ook fietsabonnement voor kinderen tot 12 jaar

Een fiets die meegroeit met je kind zonder er ooit één te kopen: dat is het opzet van de nieuwe service die sportwinkelketen Decathlon aanbiedt. 53 fietsmodellen voor kinderen tot 12 jaar die in de winkels verkocht worden, kunnen voortaan ook gehuurd worden. Op die manier beschikt je kind steeds over een fietsje op maat zodat hij of zij veilig de weg op kan. Want een te grote of te kleine fiets kan niet alleen het fietsplezier van je kind verknallen, het kan ook ronduit gevaarlijk zijn. Fietsexpert Gilles De Backer van Decathlon geeft tips en tricks voor de allerkleinste fietsers - ook voor zij die er misschien minder zin in hebben. “De fiets van je kind kan evengoed een motor of eenhoorn worden.”
Decathlon zet volop in op nieuwe manieren van consuminderen door het accent te verschuiven van aankoop naar gebruik. De sportketen breidt zijn huuraanbod daarom nu ook uit met kinderfietsen. Afhankelijk van de grootte en fietsvaardigheid van het kind krijgt het een fietsje op maat mee naar huis. Is het kind gegroeid, behendiger geworden of heeft het gewoon zin om z’n mtb eens te vervangen door een koersfiets of net een stadsfiets met spatborden, dan kan de tweewieler na 3 maanden teruggebracht worden of geruild voor een ander.
De prijzen variëren van 3 euro per maand voor een loopfiets tot 22 euro voor een stadsfiets voor een tiener. Binnen het fietsabonnement zit een gratis inspectie na 6 maanden en een dekking voor accidentele schade zoals lekke banden of een gebroken derailleur bij een val.
De medewerkers van Decathlon geven steeds advies bij de keuze en geven de ouders ook tips om hun kinderen veilig op de fiets zetten. Fietsexpert Gilles De Backer beantwoordt enkele vragen waarmee ouders van beginnende fietsers vaak worstelen.
Waarom is de juiste maat van fiets zeker voor een kind belangrijk?
Fietsexpert Gilles De Backer van Decathlon: “Als je kind een fiets van de verkeerde maat gebruikt, kan dat niet alleen oncomfortabel zijn, maar ook vermoeidheid en soms zelfs pijn veroorzaken. De ergonomie van kinderfietsen is speciaal ontworpen voor een bepaalde leeftijd en lichaamsbouw, en het is dus belangrijk om de maat te respecteren.
Kom dus niet in de verleiding om een te grote fiets te kopen met het idee dat ze dan langer meegaat. Laat je jongste dus ook niet oefenen op de fiets van zijn grote broer, die de verkeerde maat heeft.
Bovenop het risico dat hij daardoor de motivatie voor het leren fietsen verliest, kan het ook ronduit onveilig zijn. Je kind moet snel en gemakkelijk kunnen remmen en in het geval van een plotselinge stop met zijn twee voeten op de grond kunnen staan. Een te grote fiets of een te hoog zadel kan ook pijn aan de achterkant van de knieën veroorzaken. Een te kleine fiets, aan de andere kant, zal je kind veel sneller vermoeien op zijn tochtjes en het plezier al snel vergallen. Een te laag zadel kan dan weer pijn aan de voorkant van de knieën veroorzaken.”
Hoe maak ik fietsen voor mijn kind leuk?
Fietsexpert Gilles De Backer van Decathlon: “Zorg dat de loopfiets of fiets een speelkameraadje wordt. Zijn tweewieler kan een racefiets, een motorfiets, een paard of een eenhoorn worden. Misschien is een verkleedpartij ook wel leuk? Hij of zij wordt piloot of ridder en een kartonnen doos is de perfecte benzinepomp of de stal.
Kinderen een doel geven, kan hen ook stimuleren. Een boodschap doen? Een bezoekje brengen? Naar school gaan? Het kunnen allemaal redenen zijn om de fiets te nemen! Vergeet zeker niet het fietsmandje om het brood in te leggen of het zitje voor de pop of knuffel! Je zult zien dat je kind in de wolken is als de lievelingspop of knuffelbeer mee kan.
Je kind leren fietsen betekent ook dat je hem of haar uitlegt hoe zo'n tweewieler werkt: kinderen leren graag nieuwe dingen. Toon en benoem de verschillende onderdelen van zijn of haar fiets of loopfiets. Leg uit wat er gebeurt als hij of zij zich met de benen afduwt of de trappers in beweging zet. Leg uit hoe het stuur de richting bepaalt... Stel misschien aan je kind voor dat hij of zij helpt bij het onderhoud van de fiets. Je kind zal zonder twijfel graag helpen bij het schoonmaken van de fiets of het oppompen van de banden.”
Vanaf wanneer kan je je kind naast je laten fietsen in het verkeer?
Fietsexpert Gilles De Backer van Decathlon: “Voordat je nog maar overweegt om samen met je kind het verkeer in te gaan, moet je jezelf een cruciale vraag stellen. Is je kind in staat om op de goede manier te reageren zodat hij zichzelf beschermt tegen de risico's van het verkeer? Het is een absolute voorwaarde dat je kind over voldoende fietsvaardigheid beschikt. Zelfs als je kind zijn evenwicht kan houden op twee wielen, betekent dat nog niet dat hij of zij de fiets perfect onder controle heeft.
Om er zeker van te zijn dat hij over voldoende fietsvaardigheid beschikt om zelfstandig naast jou te fietsen op een tweerichtingsbaan, beantwoord je de volgende vragen:
- Kan je kind zelfstandig en zonder te zwabberen vertrekken met zijn fiets?
- Kan hij zijn twee remmen correct gebruiken en op een precieze plaats stoppen?
- Kan hij gemakkelijk een arm uitsteken om aan te geven dat hij wil inslaan?
Als je op alle vragen ‘ja’ kon antwoorden, beschikt je kind over voldoende fietsvaardigheid.
Als je kind nog niet goed genoeg kan fietsen, oefen je samen met hem in een park, rustige wijk of voetgangerszone, of laat je je kind op het trottoir fietsen als het er niet te druk is. Tot de leeftijd van 10 jaar mogen kinderen immers altijd op het trottoir fietsen.”
Vanaf welke leeftijd kan een kind zelfstandig het verkeer in?
Fietsexpert Gilles De Backer van Decathlon: “Omdat kinderen nog niet hetzelfde waarnemingsvermogen hebben als volwassenen, moeten ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt voordat ze zelfstandig kunnen fietsen in de stad. Een kind schat gevaren anders in dan een volwassene: zijn gezichtsveld is 30% kleiner dan dat van een volwassene. Bovendien is het voor kinderen jonger dan 10 jaar moeilijk om afstanden en snelheden in te schatten en de juiste beslissingen te nemen.”
Hoe leer je je kind fietsen in het verkeer?
Fietsexpert Gilles De Backer van Decathlon: “Het platteland en de stad zijn twee verschillende omgevingen om te verkennen met je kind en hem of haar zelfstandig te leren fietsen in zijn eigen tempo. Door samen met jou op een fietspad te fietsen kan je kind wennen aan het lawaai van het verkeer en de belangrijkste verkeersborden leren: stop, stoplicht, verboden in te rijden. Je hoeft hem niet het hele verkeersreglement te leren, toon hem onderweg gewoon de belangrijkste verkeersborden en leg uit wat ze betekenen. Even belangrijk is het kind te leren waar het moet rijden op de rijbaan en goed rechts te houden in de bochten.”
Waar fiets je om je kind te beschermen?
Fietsexpert Gilles De Backer van Decathlon: “De volwassene die achter het kind rijdt, moet iets meer aan de binnenkant van de weg rijden: zo maak je het achteropkomend verkeer erop attent dat er ook een kind aan het fietsen is en bescherm je je kind.”
Hoe stuur je je kind veilig de weg op?
Fietsexpert Gilles De Backer van Decathlon: “Helm op, gezien worden is top. Eén van de belangrijkste aanbevelingen voor fietsers van alle leeftijden: ook al is hij niet verplicht, draag altijd en overal een fietshelm. Met een fluohesje en met zelfklevende reflecterende stroken blijf je ook beter opvallen bij verminderde zichtbaarheid, bijvoorbeeld bij regenweer, mist of valavond. Hou de reflectoren proper en zorg ook voor gepaste verlichting.”

Gilles De Backer
Charles-Emmanuel Nelis
Bram Van Hemelryck