Belg verdiende afgelopen maand meer dan 154.000 euro door ongebruikt sportgerief te verkopen aan Decathlon
154.000 euro, zoveel verdienden alle Belgen samen door hun ongebruikt sportmateriaal in oktober te verkopen aan Nolhtaced, de tijdelijke nieuwe naam van Decathlon België. De sportwinkelketen kocht sinds 10 oktober al 10.800 producten van klanten terug. Kledij, sportaccessoires, fietsen en schoenen brengt de Belg het vaakst binnen. Vooral Brusselaars en Walen blijken fan van deze manier van ‘omgekeerd winkelen’. 20 procent van het teruggekochte sportgerief is op dit moment al hersteld én opnieuw verkocht via het tweedehandsaanbod van Decathlon.
Decathlon België veranderde op 10 oktober zijn naam in Nolhtaced om de aandacht te vestigen op ‘omgekeerd shoppen’. De Belg kan aan de sportwinkelketen voortaan zijn oud of ongebruikt sportmateriaal verkopen. Decathlon herstelt en verkoopt het vervolgens tweedehands en met garantie door.
Dat de Belg fan is van dat omgekeerde winkelen, blijkt uit de eerste cijfers. Sinds 10 oktober brachten alle Belgen samen zo’n 10.800 producten binnen in de 35 Decathlonwinkels in ons land. Daarmee verdienden ze een aardige duit, goed voor 154.000 euro in totaal. Vooral fietsen, kledij, maar ook sportaccessoires en schoenen werden al massaal binnengebracht.
“We zijn blij om te zien dat de Belg in groten getale ongebruikt sportgerief binnenbrengt. Zo kunnen we het herstellen en een tweede leven geven door te verkopen aan een lagere prijs. We moeten als maatschappij anders omgaan met ons consumptiepatroon. Omgekeerd shoppen kan daarbij helpen. Wie sportgerief bij Decathlon binnenbrengt, krijgt in ruil een waardebon die hij of zij twee jaar lang kan gebruiken, ook voor ons tweedehandsaanbod of onze verhuurdienst. Zo stimuleren we het hergebruik van producten zoveel mogelijk en blijven we verantwoordelijk voor de volledige levenscyclus van onze producten.” - Joeri Moons, verantwoordelijke duurzaamheid Nolhtaced België

Namen en Evere kampioen
In de winkels van Namen en Evere werden de meeste producten binnengebracht. In Namen gaat het om zo’n 2.600 items, in totaal ter waarde van meer dan 24.450 euro. In Evere bracht de Belg zo’n 1.096 stuks binnen (goed voor bijna 13.500 euro) die nu een nieuw leven krijgen als tweedehandsartikel.
Tweedehands en recyclage
Decathlon merkt bovendien dat de Belg niet alleen veel producten binnenbrengt om te verkopen, maar ook steeds happiger wordt om zelf tweedehands sportgerief te kopen. Van de 10.800 ingeleverde sportartikelen, kon de sportwinkelketen al meer dan een vijfde via zijn tweedehandsaanbod verkopen. 51 procent van die verkochte producten waren fietsen. Items die te beschadigd zijn om door te verkopen, worden door Decathlon gerecycleerd.

Einde van Nolhtaced, niet van terugkoopactie
In de week van 28 november verdwijnt Nolhtaced uit het straatbeeld. De banners aan de gevels van de winkels in Evere, Namen en Gent worden verwijderd en geupcycled tot tassen die de sportwinkelketen zal gebruiken om producten uit zijn verhuuraanbod veilig te vervoeren. Dat Nolhtaced opnieuw Decathlon wordt, betekent niet dat de terugkoopactie stopt: iedereen zal oud of ongebruikt sportgerief kunnen blijven verkopen in alle 35 Decathlon winkels in België.
Perscontact:
Julie Nevejan
Jürgen Eeckhout