Bijna één op de zes Belgen merkt gevolgen van klimaatverandering tijdens het sporten
16% van de actieve Belgen merkt vandaag tijdens het sporten al heel fel de gevolgen van de klimaatverandering. Of het nu gaat om een gebrek aan sneeuw in de skigebieden of hittegolven waardoor je in de zomer soms nauwelijks nog buiten kan sporten in ons land. Tegelijkertijd beseffen acht op de tien Belgen dat sporten in de natuur belangrijk is om zich mentaal en fysiek goed te voelen. Dat blijkt uit een onderzoek bij meer dan 1.000 Belgen in opdracht van Decathlon. In die context lanceert de sportwinkelketen de ‘Re-Sports Deal’: een overkoepelende noemer die in alle Belgische Decathlon winkels duidelijk maakt welke sportkledij, materiaal en diensten een kleinere impact op het milieu en klimaat hebben.
Smeltende sneeuw in de bergen, koraalverbleking, ondergelopen of verdorde sportvelden en meer hittegolven die sporten en bewegen onmogelijk maken in de zomer. 16% van de Belgen merkt nu al de gevolgen van de klimaatverandering tijdens het beoefenen van zijn/haar favoriete sport. Het gebrek aan sneeuw in de skigebieden dit voorjaar heeft de Belg extra wakker geschud, want een jaar geleden gaf nog maar 6% aan dat de klimaatverandering zijn sportbeoefening beïnvloedde. Tegelijkertijd is bijna de helft van de Belgen niet bereid om opofferingen te doen om zijn ecologische voetafdruk voor het sporten te verminderen. Bijvoorbeeld met de trein op skivakantie of op matchverplaatsing met de ploeg, een jaartje wachten om het nieuwste van het nieuwste te kopen of iets dichter bij huis op sportvakantie te gaan: 47% van de bevraagden staat er niet voor open.
Natuurbad
Tegelijk beseffen we wel dat tijd doorbrengen en sporten in de natuur heilzaam kan zijn. Acht op de tien Belgen zijn overtuigd dat zo’n natuurbad ervoor zorgt dat ze zich mentaal en fysiek beter voelen. 78% vindt ook dat we in ons land nog voldoende natuur hebben om te sporten, zo blijkt nog uit de bevraging.
Kleinere ecologische sportvoetafdruk
Decathlon toont met zijn gloednieuwe ‘Re-Sports Deal’ dat sporten met een kleinere ecologische voetafdruk mogelijk is en ook betaalbaar kan. Die overkoepelende noemer omvat alle producten en diensten die een minder milieubelastend alternatief zijn voor de aankoop van nieuwe sportuitrusting. Onder andere het tweedehandsaanbod en de verhuur- en herstellingsdienst van Decathlon passen hierin. Ook heel wat producten in de rekken van alle Decathlon winkels in ons land en online vallen onder de gemeenschappelijke noemer ‘Re-Sports Deal’ vanaf vandaag.
Nathan Goddefroy, Decathlon België: “Duurzame verandering is niet mogelijk als we geen alternatieven bieden voor het kopen van nieuwe producten. Om onze CO2-uitstoot te verminderen, moeten we geleidelijk evolueren van het bezit van producten naar het gebruik ervan. Net zomin als we een auto moeten kopen om er een te gebruiken, hoeven we ook niet noodzakelijk altijd nieuw sportmateriaal te kopen. Daarom zijn onze verhuur-, tweedehands- en terugkoopservice zeer belangrijk, net als de herstel- en onderhoudsdiensten van onze ateliers. Langer gebruik van sportmateriaal betekent immers dat we er minder nieuwe moeten produceren, en dus dat we onze koolstofvoetafdruk verkleinen. We vinden het belangrijk dat we de Belg ook begeleiden om duurzamer te shoppen. Dat doen we door via de nieuwe noemer Re-Sports Deal aan te tonen welke producten gemaakt zijn rekening houdend met hun milieu-impact, of een kleinere CO2-impact hebben.”
Planeet als sportterrein
Sinds enkele jaren heeft Decathlon circulaire economie integraal ingebed in zijn businessmodel. De sportwinkelketen zette al verschillende projecten op rond de verhuur van sportmateriaal, de verkoop van tweedehandsproducten en het herstel van kapotte sportkledij. Ook deze diensten zullen onder de noemer ‘Re-Sports Deal’ vallen.
Nathan Goddefroy, Decathlon België: “De planeet is ons sportterrein. We moeten er zorg voor dragen. Onze internationale klimaatdoelstelling is gevalideerd door het Science Based Targets initiative (SBTi). Om bij te dragen aan deze internationale doelstellingen hebben we onze Belgische doelstellingen die bijdragen om onze milieu-impact te beperken. Deze vier doelstellingen vormen de ruggengraat van onze Re-Sports Deal. Ze zijn meetbaar en sluiten aan bij het klimaatakkoord van Parijs. Wij weten dat onze activiteiten, net als bij elke andere retailer, een impact hebben op het milieu. Daarom ondernemen wij stappen en passen wij onze bedrijfsvoering aan om die stap voor stap te verminderen. Duurzame ontwikkeling is geen sprint, maar een marathon. De Re-Sports Deal moet ons helpen om de finish van die marathon vlot te halen.”

Arno Creve