Decathlon strijdt met gerecycleerde fietsen tegen transportarmoede

Sportwinkelketen lanceert grote, nationale recycleeractie voor fietsen

  • Ongebruikte fietsen laten recycleren in ruil voor tegoedbonnen ​ 
  • Gereviseerde tweedehandsfietsen met twee jaar garantie in de winkel 
  • Fietsinitiaties voor volwassenen over heel het land in samenwerking met De Fietsschool van vzw Mobiel 21 ​ 

Sportwinkelketen Decathlon start vandaag een grote, nationale recycleeractie in de strijd tegen transportarmoede. Bedoeling is om meer volwassenen op en aan een fiets te helpen. Enerzijds krijgen bestofte en kapotte fietsen die nog herstelbaar zijn een tweede leven via de 38 fietsateliers van Decathlon. Wie zo’n exemplaar binnenbrengt in één van de winkels krijgt in ruil een tegoedbon. Decathlon verkoopt de opgefriste fietsen daarna met een garantie van twee jaar aan een democratische prijs. Daarnaast sluit Decathlon een partnership met vzw Mobiel 21. De beweging voor duurzame mobiliteit en de sportketen zullen de komende twee maanden in 10 provincies volwassenen die nooit leerden fietsen initiatielessen geven.

Meer dan 1 op de 7 volwassen Belgen kan vandaag niet fietsen. Daarnaast bezit 3 op de 10 volwassenen in ons land geen fiets en één van de oorzaken daarvoor is vaak hun financiële situatie. In beide scenario’s gaat het om transportarmoede, een vaak onderbelicht probleem. Om hierin verandering te brengen, start sportwinkelketen Decathlon hun nieuwe recycle-campagne met als samenvattende slogan: “Oude fietsen, nieuwe kansen”. ​ 

Jan Christiaens, CEO van Mobiel 21: “Een fiets bezitten en kunnen fietsen zijn hefbomen op sociaal vlak en geven iemand extra kansen zoals bijvoorbeeld qua tewerkstelling. Transportarmoede, waaronder zowel niet kunnen fietsen als geen fiets hebben vallen, treft meer mensen in ons land dan iedereen denkt. Om daar iets aan te doen, starten wij vanaf 26 maart initiatielessen ‘leren fietsen’ op de parkings van tien Decathlon-filialen, verspreid over het hele land. Onze experts zullen er elke volwassene begeleiden en hen adviseren waar ze achteraf in hun buurt het fietstraject kunnen verderzetten.” 

Duurzame fietskansen 

Meer Belgen op de fiets krijgen, betekent ook dat Decathlon fietsen financieel toegankelijker zal maken. Daarom lanceert het een oproep om zoveel mogelijk fietsen die om welke reden dan ook niet meer gebruikt worden naar één van hun 38 winkels te brengen. Naast particulieren kunnen ook bedrijven fietsen aanbieden bij Decathlon. Online kan je al op voorhand simuleren hoeveel je fiets – jong of oud – ongeveer waard is. Gebruikte fietsen die nog in goede staat zijn en herstelbaar zijn, kunnen ingeruild worden voor een tegoedbon. Fietsen die te oud en beschadigd zijn, neemt Decathlon zonder voucher terug voor recyclage.

Arnaud De Coster, Second Life Project Leader bij Decathlon: “Wie een herstelbare fiets inlevert, krijgt na een grondige controle van onze fietsherstellers een voucher die achteraf in één van onze winkels gespendeerd kan worden. Die fiets nemen wij dan onder handen, zodat die niet op het containerpark belandt, maar een mooi tweede leven krijgt. Eenmaal de fiets opnieuw tiptop en rijveilig is, verkopen we hem aan een democratische tweedehandsprijs inclusief twee jaar garantie. Op die manier maken we fietsen financieel haalbaar voor een grotere groep Belgen. Bovendien ben je meteen zeker dat je een goede en veilige tweewieler hebt dan wanneer je ergens via een tweedehandssite een fiets aanschaft.” 

Het afgelopen jaar nam Decathlon via zijn tweedehandskanaal ‘Second Life’ al 17.557 sportproducten over van particulieren, waaronder 5.000 fietsen, om ze een tweede leven te bezorgen via hun winkels of website. In 2022 wil Decathlon het aantal sportproducten dat het in het kader van Second Life omzet in tegoedbonnen verdrievoudigen. Dat betekent dat de sportketen dus mikt op 15.000 ‘overnames’ van fietsen. ​ 

Arnaud De Coster, Second Life Project Leader bij Decathlon: “Dankzij de fietsen die we vorig jaar na een opfrisbeurt aan een nieuwe eigenaar hielpen, is er 360.000 kg /125.000 kg CO2 bespaard. Bovendien starten onze refurbished bikes al vanaf zo’n 125 à 150 euro waardoor fietsbezit toegankelijker wordt voor heel wat mensen. We vinden het belangrijk om op maatschappelijk en ecologisch vlak ook onze rol te spelen en te benadrukken dat sporten of vrijetijdsactiviteiten ook duurzaam en circulair kunnen.” 

Fietsschool in elke provincie  

Na de initiatielessen op de parkings van tien Decathlon-winkels hopen Decathlon en Mobiel 21 dat een groot aantal van de deelnemers hun traject verderzet in lokale fietsscholen of soortgelijke fietsinitiatieven. De initiatieles bij Decathlon duurt ongeveer anderhalf uur, maar om het fietsen technisch onder de knie te hebben, heeft de gemiddelde volwassene 10 à 12 uur nodig. Volledig klaar om de openbare weg of onverharde paden te verkennen ben je na zo’n 30 uur fietsopleiding voor wie nooit als kind leerde fietsen. ​ 

Jan Christiaens, CEO van Mobiel 21: “We hopen dankzij Decathlon heel wat nieuwe mensen te bereiken en warm te maken om te leren fietsen. Het is een investering in zichzelf, maar ook voor de natuur en de maatschappij als ze het traject voortzetten via onze fietsscholen. Iedereen die leert fietsen, kan daarna zijn steentje bijdragen aan een meer duurzame mobiliteit.” 

De eerste initiatieles gaat door op zaterdag 26 maart in Evere. De data en locaties van de lessen in de andere provincies worden binnenkort bekendgemaakt. Wie meer wil weten, kan terecht op https://www.decathlon.be/nl/landing/buyback/_/R-a-buyback.

Bert Bouserie

PR Consultant, Bepublic

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Decathlon

Decathlon is een wereldwijd multi-specialist sportmerk met een aanbod voor beginners tot topatleten. Het is een innovatieve fabrikant van sportartikelen voor alle disciplines. Met meer dan 100.000 teamleden en 1.700 winkels wereldwijd werken Decathlon en hun teams al sinds 1976 aan de verwezenlijking van een voortdurende ambitie: mensen in beweging brengen door de wonderen van sport, om hen te helpen gezonder en gelukkiger te zijn in een duurzame toekomst.
Van onderzoek, ontwerp, productie, verkoop tot recyclage: Decathlon controleert de volledige levenscyclus van zijn producten. De sportwinkelketen kiest voor een circulaire economie waarbij ze maximaal inzet op ecodesign, herstel, hergebruik en recyclage van de sportartikelen. Decathlon heeft winkels in 60 landen en is sinds 1997 actief in België. Decathlon België telt momenteel 33 vestigingen, een logistiek centrum in Willebroek en stelt bijna 2.800 medewerkers tewerk.

Neem contact op met

Jules Bordetlaan 1 1140 Brussel

decathlon.be