Ongebruikt sportmateriaal brengt Oost-Vlaamse gezinnen dit jaar al bijna 90.000 euro op

En ze kunnen nog 80 miljoen euro verdienen, schat Decathlon

Oost-Vlaamse gezinnen hebben dit jaar al 86.786 euro verdiend door oud sportmateriaal aan Decathlon te verkopen. Dit jaar zijn in de winkels in Gent, Maldegem, Lochristi en Ronse al 2.053 producten ingeruild voor waardebonnen. Gent is koploper in de provincie, met bijna dubbel zoveel teruggekochte producten als in de drie andere steden samen. Er is dus nog marge, blijkt ook een rondvraag van onderzoeksbureau Indiville. Dat wijst uit dat bij alle gezinnen in onze provincie nog zo’n 80 miljoen euro aan ongebruikt sportmateriaal in huis rondslingert.

Stop met sporten! Met die opmerkelijke slogan op radio en in kranten roept sportwinkelketen Decathlon iedereen op om ongebruikt sportmateriaal naar de winkel terug te brengen en te ruilen voor een waardebon. Want – zo redeneert Decathlon – wie een bepaalde sport niet leuk vindt, stopt er beter mee en gaat op zoek naar een nieuwe sport.

"Sporten moet in de eerste plaats leuk zijn. Alleen weet je dat uiteraard nooit vooraf en ontdek je dat vaak pas nadat je in al je enthousiasme al een hele uitrusting hebt gekocht. Halters die je na een goed maar vooral impulsief voornemen kocht, een trampoline waar je kind toch geen fan van is of een loopband die al meer stof dan zweet heeft gezien: door het aan ons te verkopen, kan je met dat budget op zoek gaan naar een andere sport én iemand anders de kans geven op een laagdrempelige manier van een nieuwe sport te proeven.” Charles-Emmanuel Nelis, Country Circular Leader Decathlon

160 euro per gezin

En of er veel sportmateriaal dat perfect in orde is niet gebruikt wordt. Uit een rondvraag van onderzoeksbureau Indiville bij 1.000 Belgen blijkt dat een gemiddeld Belgisch gezin naar schatting 160 euro aan sportmateriaal en -kledij heeft liggen waar niks mee gebeurt. Alleen al voor de pakweg 500.000 gezinnen in Oost-Vlaanderen komt dat neer op 80 miljoen euro aan sportgerief dat nog perfect in orde is, een tweede kans verdient én iemand anders op een duurzame manier aan het sporten kan zetten.

"Door de nadruk niet te leggen op bezit maar op gebruik en hergebruik willen we het traditionele consumptiepatroon doorbreken. Zo verminderen we onze impact op het milieu omdat er minder geproduceerd moet worden én geven we meer mensen de kans om op een laagdrempelige manier aan sport te doen. We bewijzen op die manier ook dat duurzaam niet duur hoeft te zijn – in tegendeel: je kan er geld door besparen of zelfs aan verdienen.” Charles-Emmanuel Nelis, Country Circular Leader Decathlon

Controleer het zelf

Via een online schattingstool van Decathlon kunnen mensen die hun sport voor bekeken houden een schatting krijgen voor hun oude sportspullen. De sportwinkelketen ruilt de spullen vervolgens in één van de 35 winkels verspreid over het hele land. Enige voorwaarde is dat het goed in behoorlijke staat is en geen hygiënische of veiligheidsrisico’s inhoudt – denk aan ondergoed of fietshelmen.

En tweedehands zit in de lift. Eén op de zeven cardio-toestellen die in Maldegem verkocht worden, is tweedehands.

 “Ook onze klanten zijn er meer en meer van overtuigd dat tweedehands deel uitmaakt van een duurzame toekomst. Gent steekt er op dat vlak in onze provincie met kop en schouders bovenuit. Er is het voorbije jaar een stijging met +160%. Tweedehands is in Gent momenteel dubbel zo groot als Ronse, Lochristi en Maldegem sámen. Al is de winkel in Lochristi ook goed voor een record. Daar werd ons duurste tweedehandsproduct teruggekocht: een elektrische fiets van Gazelle voor 3050 euro. Vijf weken later was hij alweer verkocht." Charles-Emmanuel Nelis, Country Circular Leader Decathlon

Wie wil nagaan welk fortuin bij hem of haar thuis stof ligt te vergaren, kan terecht op de online schattingstool van Decathlon op https://www.decathlon.be/nl/buyback-form. Alle aangeboden materiaal wordt gecontroleerd in de winkel, maar zo heb je wel al een idee van de mogelijke waarde.

Michiel De Witte

Store leader Gent, Decathlon

Kimberley Gevaert

Store Leader Lochristi, Decathlon

Etienne Guerard

Store Leader Ronse, Decathlon

Charles-Emmanuel Nelis

Country circular leader, Decathlon

Decathlon is een toonaangevend internationaal bedrijf in sportartikelen dat het plezier en de voordelen van sport voor zoveel mogelijk mensen op een duurzame manier toegankelijk wil maken. Dat doet het via scherpe prijzen en een ruim aanbod van huismerken (zoals Quechua, b'Twin, Kipsta of Tribord) en internationale topmerken voor zowel beginnende als ervaren sporters. Van onderzoek, ontwerp, productie, verkoop tot recyclage: Decathlon controleert de volledige levenscyclus van zijn producten. De sportwinkelketen kiest voor een circulaire economie waarbij ze maximaal inzet op ecodesign, herstel, hergebruik en recyclage van de sportartikelen. Decathlon heeft winkels in meer dan 70 landen en is sinds 1997 actief in België. Decathlon België telt momenteel 35 vestigingen en een logistiek centrum en stelt bijna 3.000 medewerkers tewerk.

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Decathlon

Decathlon is een wereldwijd multi-specialist sportmerk met een aanbod voor beginners tot topatleten. Het is een innovatieve fabrikant van sportartikelen voor alle disciplines. Met meer dan 100.000 teamleden en 1.700 winkels wereldwijd werken Decathlon en hun teams al sinds 1976 aan de verwezenlijking van een voortdurende ambitie: mensen in beweging brengen door de wonderen van sport, om hen te helpen gezonder en gelukkiger te zijn in een duurzame toekomst.
Van onderzoek, ontwerp, productie, verkoop tot recyclage: Decathlon controleert de volledige levenscyclus van zijn producten. De sportwinkelketen kiest voor een circulaire economie waarbij ze maximaal inzet op ecodesign, herstel, hergebruik en recyclage van de sportartikelen. Decathlon heeft winkels in 60 landen en is sinds 1997 actief in België. Decathlon België telt momenteel 33 vestigingen, een logistiek centrum in Willebroek en stelt bijna 2.800 medewerkers tewerk.

Neem contact op met

Jules Bordetlaan 1 1140 Brussel

decathlon.be